Värdering av guldFör att kunna erbjuda rätt pris till våra kunder är det viktigt att fastställa guldets äkthet och renhet. Detta görs genom att använda två metoder: kontroll av guldstämplar och XRF-röntgen.

Guldstämplar är små präglingar på guldföremålen som indikerar guldets renhet och ursprung. Stämplarna är oftast en kombination av siffror och bokstäver, där varje kombination representerar en specifik renhet och ursprung. De mest vanliga guldstämplarna i Sverige är "750" / "18K" och "585" / "14K", vilket indikerar att guldet är 18 respektive 14 karat.

För att verifiera att guldstämplarna är korrekta och att guldets renhet faktiskt är vad stämplarna visar, använder vi en en teknik som kallas XRF-röntgen. XRF står för "X-ray fluorescence" och är en metod för att mäta materialens sammansättning genom att skicka en röntgenstråle genom materialet. När röntgenstrålen träffar materialet, exciteras atomerna och sänder ut karakteristiska röntgenstrålar. Genom att mäta intensiteten av dessa röntgenstrålar kan man fastställa materialets sammansättning.

När guldets renhet fastställs så vägs föremålen på en speciell guldvåg som kalibreras regelbundet, vågen visar vikten med en noggrannhet på en hundradels gram.

Slutligen beräknas värdet och priset vi kan erbjuda med hjälp av guldets renhet, guldets vikt och aktuellt världsmarknadspris.


Guldstämplar

Taggar:  värderingguldxrf-röntgenguldstämplar

Guldnyheter

Vårt nyhetsarkiv som innehåller mycket information för dig som vill sälja Guld eller Silver.

GuldPaketen nu försäkrade upp till 100.000 kr

GuldPaketen nu försäkrade upp till 100.000 kr

Vi har nu tagit ännu ett steg för att stärka din trygghet som kund när du väljer att sälja guld eller andra ädelmetaller till oss.  Läs mer

Guldprisets uppgång 2023

Guldprisets uppgång 2023

Under det gångna året har världen bevittnat en stor ökning i guldpriset. Efter en tid av relativ stabilitet har guldpriset skjutit i höjden och nått aldrig tidigare skådade nivåer.  Läs mer

Värdering av guld

Värdering av guld

För att kunna erbjuda rätt pris till våra kunder är det viktigt att fastställa guldets äkthet och renhet. Detta görs genom att använda två metoder: kontroll av guldstämplar och XRF-röntgen. Läs mer

Gör som vi och stöd Barncancerfonden

Gör som vi och stöd Barncancerfonden

Vi är stolta över att stödja Barncancerfonden och deras viktiga arbete. Hjälp till att hålla cancer borta från barn du med.  Läs mer

Läs fler nyheter här

Sälj Guld tryggt och enkelt med GuldPaketet

Med hjälp av ett kostnadsfritt GuldPaket så kan du på enklast möjliga sätt sälja Guld samtidigt som du får riktigt bra betalt! GuldPaketet är försäkrat upp till 100.000 kr.

Beställ ditt GuldPaket