Lär dig om guldstämplar

Guldstämplar

Guld har stämplats sedan urminnes tider. Det är känt att de tidigaste guldstämplarna går tillbaka till den tid då juvelerare i Egypten märkte sina egna verk med sina stämplar. Början av historien om guldstämpeln i Sverige går tillbaka till 1700-talet. Metoderna som används för att stämpla guld har förblivit i stort sett desamma över tid, den enda skillnaden är att det kan finnas något fler verktyg i bruk idag för ändamålet.

Stämplingen utförs främst i smyckestillverkningens tidiga skeden, även om det är lätt att föreställa sig att de skulle vara det sista sigillet. Stämpling i det inledande skedet av smyckestillverkning beror dock på att när t.ex. ringen fortfarande är i ett plant stycke och ännu inte har rundats, är stämplingen mycket lättare än att göra den i den färdiga produkten. Vid stämpling märker juveleraren också att stämpeln är tillräckligt djup för att stämpeln ska vara läsbar på det färdiga smycket även efter slipning och slutpolering.

Vilka stämplar kan man hitta i guldsmycken- Namnstämpel
- Karatstämpel
- Besiktningsstämpel
- Årsstämpel

Det är huvudsakligen tre stämplar som används vid guldstämpling. Faktorstämpel, karatstämpel och inspektionsstämpel. Du kan även hitta årsstämplar på äldre föremål. För artiklar som väger mer än ett gram krävs enligt lag både tillverkarstämpel och renhetsstämpel.

Diverse guldstämplar med tillhörande förklaringarNamnstämpeln (även känd som författarens stämpel) är en stämpel som visar vem som tillverkat smycket.

Karatstämpel är en annan av de mest betydande stämplarna på guldföremål. Karatstämpelns namn antyder också att den anger guldhalten i föremålet. De vanligaste karatstämplarna är 18 karat och 14 karat, som är de vanligaste koncentrationerna av guld som säljs i Sverige.

Besiktningsstämpeln är en separat stämpel som utfärdas av Statens stämpelverk. Tidigare var kontrollstämpling rutin för varje föremål, men sedan dess har bestämmelserna ändrats och ingen kontrollstämpel krävs för varje guldföremål som produceras. I dag används, förutom de föremål som krävs enligt lag, främst kontrollstämplar för mer värdefulla föremål. Besiktningsstämpeln är en mer mödosam och tidskrävande operation än den normala stämplingen av en juvelerare som arbetar i sin verkstad, eftersom det var nödvändigt att gå till stämplingsanläggningen med guldföremålen separat för den sista stämpeln.

Tidigare har i Sverige använts en årsstämpel, som angivit föremålets tillverkningsår. Speciellt för äldre föremål kan det vara möjligt att få reda på vilket år föremålet genom att studera dessa stämplar.

– Förutom guld stämplas även andra ädelmetaller. Andra ädelmetaller som ska stämplas är silver, platina och palladium. Å andra sidan är det bara artiklar belagda med ädelmetall som inte tenderar att stämplas på grund av den mycket lilla mängden ädelmetall i dem. Detta gäller till exempel för guldpläterade eller silverpläterade smycken.

Vad betyder det om ett smycke saknar stämpel?Kan ett smycke vara guld även om det inte har en stämpel på sig? – Det finns guldprodukter som inte har stämplats av en eller annan anledning. Stämpling kan till exempel orsakas av att smyckena tillverkas utomlands på en plats där stämplingsmetoderna skiljer sig från de Svenska, även om stämpling av smycken är standard i de flesta delar av världen. Ett alternativ är också att en juvelerare som gjort smycken åt sig själv för eget personligt bruk inte stämplar smyckena.

Om smycket bevisligen är guld, eller kan bevisas vara guld genom att analysera det, kommer avtrycket inte att påverka smyckets värde. Naturligtvis, om en juvelerare har varit en stor mästare på sin tid, kan ett distinkt smycke i sin tur vara mer värdefullt eftersom smyckestillverkaren är lätt att spåra med hjälp av stämpeln. Men i praktiken, när det gäller vanliga smycken och föremål, beror värdet på ett föremål på dess guldinnehåll, inte på dess stämpel. Om karatstämpeln av en eller annan anledning saknas på föremålet är det ändå möjligt för juveleraren att ta reda på vilken legering som används i föremålet.

Guldstämplar

Hur identifierar man ett föremåls guldhalt utan stämpelEn erfaren juvelerare känner igen materialet med hjälp av smyckets vikt och färg. Självklart går det inte att lita helt en sådan bedömning, utan själva testningen utförs med ett syratest. Syratestet använder salpetersyror av olika styrka och observerar hur de reagerar med guldet, vilket gör det möjligt att bestämma guldhalten. - Tandguld är ofta mer utmanande att analysera än smycken, eftersom det finns ett stort antal olika blandmetaller och blandningsförhållanden för att tillverka tandguld.

Guldstämplar
Guldstämplar

Kan jag tolka ett guldsmyckes stämplar själv hemma?Stämplar med guldsmycken kan mycket väl tolkas hemma. Du behöver oftast ett förstoringsglas och bra ljus för att avläsa stämpeln.

KaratstämpelDen ovala formen på karatstämpelns bas indikerar att det är ett guldföremål. När det gäller silverföremål är karatstämpelns bas rektangulär.


Siffran ovanför karatstämpeln anger koncentrationen av guld. Vanligtvis talar vi i vardagsspråket om karat, som tidigare officiellt användes som måttenhet för ädelmetaller.

- 375 betyder 9 karats guld
- 585 betyder 14 karats guld
- 750 betyder 18 karats guld

NamnstämpelUtifrån namnstämpeln, eller tillverkarstämpeln, kan smyckets tillverkare spåras till exempel genom att använda namnstämpelregistret. Tack vare namnstämpeln är det möjligt att identifiera juveleraren som gjort smycket. På sätt och vis skapar namnstämpeln också en länk mellan smyckets tillverkare och ägaren, eftersom namnstämpeln gör det möjligt att spåra juveleraren som gjort smycket.


ÅrsstämpelÄldre smycken kan ha årsstämplar som är en modellbokstav (+nummer). Hjälp för den nyfikne smyckesägaren att tolka årsstämplarna finns också i tabellen som listar vad för årsstämpel som betyder vilket tillverkningsår.

VARFÖR ÄR GULDSTÄMPLAR VIKTIGA FÖR EN SMYCKESKÖPARE?1. DU BÖR INTE KÖPA NÅGOT GULD UTAN STÄMPELNamnstämplar finns endast hos auktoriserade juvelerare som ansvarar för smyckena de tillverkar. Om smycket inte har en författarstämpel är det ingen bra affär att köpa det till priset av ett guldsmycke.

2. KONCENTRATIONSETIKET KAN OCKSÅ VARA FEL ELLER FELAKTIGTDet kan till exempel bero på att juveleraren har använt en handdriven våg istället för en elektronisk våg. Felaktigheter i guldhalten i smycken tillverkade i Sverige är inget problem, men på grund av olika arbetssätt kan till exempel smyckens guldhalt i smycken som importeras från utlandet kontrolleras av en sakkunnig guldsmed.Guldstämplar
Bilden visar typiska förfalskningar av "guldringar" med en 14K eller 18K stämpel. Dessa är vanligtvis enkelt identifierade av lukten av metall.

Särskilt med guldkedjor skiljer en guldsmeds tränade öga också förfalskning från ett guldsmyckeshantverk. Smycken tillverkas fortfarande för hand och eftersom guld är ett värdefullt material görs smycken med största omsorg. Av denna anledning, i äkta guldkedjor, är öglorna lödda. Ofta i förfalskningar har denna lödning inte gjorts. Naturligtvis kan inte heller detta betraktas som en absolut regel, eftersom det också finns många mycket tunna kedjor som inte är lödda, och de är fortfarande äkta guld.

Som ett första varningstecken på förfalskning bör köparen också överväga priset på smyckena. -Om något är för bra för att vara sant, så är det oftast det.


3. NÄR DU KÖPAR GULDSMYCKEN FRÅN POPULÄRA SEMESTERORTER UTOMLANDS ÄR DET VÄRT ATT VARA EXTRA FÖRSIKTIGVar och en av oss är bekanta med konceptet strand-Rolex. Detsamma gäller när man köper guldsmycken på semestern i söder. Innan du fattar ett köpbeslut bör du alltid ta reda på, till exempel genom att googla och efterfråga andras rekommendationer att juveleraren i fråga faktiskt säljer högkvalitativa äkta smycken som tål granskning av andra proffs också. Särskilt nuförtiden reser folk mycket och WebbGuld får också en hel del souvenirer som dessa resenärer beslutar att sälja, och en resenär som köpt smycken från utlandet blir naturligtvis mycket besviken över att efter en juvelerares bedömning höra att karathalten är mycket lägre än vad som uppgivits av säljaren, eller inte ens guld. Fina guldföremål tillverkas såklart även utomlands och juvelerare i världsklass finns på många ställen, se till att tänka till lite extra innan du köper bara.


GULDSTÄMPLAR - 2 SAKER ALLA BÖR VETA OM1. Det är inte klokt att köpa mycket dyra smycken utomlands om du inte är riktigt säker på att du kan lita tillverkaren.

2. Karatstämpel 585 betyder 14K guld och koncentrationsstämpel 750 betyder 18K guld. Namnstämpeln anger vem som tillverkat smyckena och inspektionsstämpeln anger att smyckets guldinnehåll har testats av ett statligt kontrollorgan.


Taggar:  guldstämplarvärdering

Guldnyheter

Vårt nyhetsarkiv som innehåller mycket information för dig som vill sälja Guld eller Silver.

Säkra försändelser av Guld via REK-brev

Säkra försändelser av Guld via REK-brev

Många frågar sig om det är tryggt att skicka sitt guld för försäljning via REK-brev. Vi reder ut varför det är säkert. Läs mer

Vad gör våra kunder med pengarna efter att de sålt guld?

Vad gör våra kunder med pengarna efter att de sålt guld?

Många människor har insett att sälja guld kan vara ett sätt att få extra pengar. Men vad gör man sedan med dessa pengar? Vi har frågat några av våra kunder om vad de ska göra med pengarna efter att de sålt guld. Läs mer

Vi köper Svenska silvermynt

Vi köper Svenska silvermynt

Visste du att exempelvis Svenska 1-kronor kan innehålla upp till 80% Silver? Därför kan det vara en riktigt lönsam affär att sälja dina gamla mynt. Läs mer

Sälja silver, en god affär

Sälja silver, en god affär

Försäljning av silver är ofta en god affär, här går vi igenom några saker att tänka på när man vill sälja silver. Läs mer

Snabbkurs i Guld- och Silverförsäljning

Snabbkurs i Guld- och Silverförsäljning

När man ska sälja guld eller silver finns det en del viktigt att tänka på. Man kan inte enbart utgå från grampriset som köpare lockar med utan det viktiga är totalpriset som du får ut i handen när eventuella avdrag och avgifter tagits ut. Läs mer

Priset för Guld är på rekordnivåer

Priset för Guld är på rekordnivåer

Priset på guld har stigit 450% de senaste 20 åren, något som är väldigt bra för dig som har guld hemma som du funderat på att sälja. Läs mer

Fri retur vid försäljning av Guld och Silver

Fri retur vid försäljning av Guld och Silver

WebbGuld erbjuder alla kunder kostnadsfria och försäkrade returer av ditt Guld eller Silver om du väljer att tacka nej vårt prisförslag. Läs mer

Vi köper Guld och Silver

Vi köper Guld och Silver

Det finns idag många som köper guld. Här går vi igenom viktiga saker att tänka på när du letar efter bästa möjliga guldköpare och får så bra betalt som möjligt utan att ta onödiga risker. Läs mer

Läs fler nyheter här

Sälj Guld och Silver med GuldPaket

Med hjälp av ett kostnadsfritt GuldPaket så kan du på enklast möjliga sätt sälja guld och silver, samtidigt som du får riktigt bra betalt!

Beställ ditt GuldPaket