Återvinning av gamla smyckenI den här artikeln kommer vi att dela med oss ​​av tips om hur du rensar ditt smyckeskrin och hur du hanterar återvinning av gamla smycken på smartast sätt. I de flesta gås garderober och byråer i genom under antingen jul- eller vårstädning. Då återvinns ofta kläder och bohag som inte används. Det är smart att sälja saker som inte längre används av i utbyte mot lite extra inkomster.

Gamla smycken


Mer sällan tar man under de här storstädningarna en titt i sitt smyckeskrin. Förutom dina egna favoritsmycken och smycken med personligt värde finns det ofta lite mer kvar i smyckesskrinet. Det kan vara presenter som ligger oanvända då de inte riktigt passade dig, trasiga smycken som du känner inte är värda att reparera osv.

Det skulle vara en bra idé att utöka städningen till ditt eget smyckeskrin, så att de smycken som är tilltalande för dig och som har känslomässigt värde skulle vara lättare att hitta bland andra.

Hur ofta har du tittat i din garderob och upptäckt att där finns kläder som det inte är någon idé att behålla, kläder som varken kommer att användas till vardags eller på fest? Eller ett plagg som är så trasigt att det inte längre är värt att laga? Eller kläder som bara är rent obekväma? -Hur ofta har du på samma sätt gått igenom ditt smyckeskrin, sett smyckena och undrat "det borde göras något här"? Inte så ofta förmodligen.

Anledningen till detta kan naturligtvis ligga i det faktum att de flesta människor besöker sina garderober dagligen, vilket gör innehållet och ordningen mer viktigt för det dagliga livet.


Gamla smyckenHur rensar man bäst bland sina smycken?Att rensa ditt smyckeskrin kan verka som ett lite utmanande projekt som är svårt att påbörja. Du vänjer dig kanske vid att det finns mycket smycken och tänker "det här kanske kommer att användas någon gång". I de flesta fall förändras inte stilen hos en vuxen så mycket med åldern. Det är också väldigt sällsynt att man reparerar smycken då det ofta är kostsamt, speciellt om det är något som man inte använder ofta.
Eftersom alla vet att smycken är värdefulla, skadar det inte att sälja dessa vidare på samma sätt som ett klädesplagg man inte längre använder.

Vi går vidare till en lista över saker att tänka på när du går igenom smyckeskrinet. Genom att följa listan hittar du gamla smycken som inte längre fyller sitt syfte och är värda att återvinna på ett eller annat sätt.

Trasiga smyckenVarför behålla trasiga smycken som det inte är meningsfullt att reparera? Har de känslomässigt värde? Om du behåller det smycket för känslomässigt värde, reparera det och börja använda det igen. Mest glädje finns nämligen i ett smycke som du verkligen kan bära. Det är lite som att behålla en trasig tallrik med tanken att "det här kanske fortfarande är användbar ibland". Naturligtvis kan det vara så. Sannolikheten för att ett trasigt föremål skulle repareras på något sätt till din fördel i framtiden är dock extremt liten. Det är bara skrot, och i det här fallet, skrotguld.

Smycken som ger en negativ känslaOfta är guldsmycken något som köps i present till en person som man bryr sig mycket om. Ibland upphör dock en vänskap eller relation, och inte alltid på ett bra sätt. I slutet av ett förhållande kan smycken som tagits emot som gåva under det förhållandet ses med nya ögon. De kan påminna dig om otrevliga saker. Är det någon mening med att behålla föremål som orsakar dåligt humör?

Om den som gett gåvan inte vill ha tillbaka den är det mest förnuftiga alternativet med sådana smycken antingen att sälja föremålet vidare eller att återvinna det. När ett smycke återvinns upphör hela föremålet att existera i sin nuvarande form. Den som säljer ett smycke till återvinning får bra betalt för guldets värde och gör samtidigt miljön en tjänst.

Smycken som inte passar din stil


Smyckeskrin


Ganska ofta lämnar människor smycken till sina arvingar. Ofta är dessa smycken värdefulla för eftervärlden och impregnerade med omhuldade minnen. När du använder dem känns det som att den tidigare bäraren av smyckena följer med dig i ditt hjärta vart du än går. Å andra sidan finns det problematiska situationer där den personliga stilkänslan hos den ursprungliga ägaren av smycket har varit väldigt annorlunda än din, eller så kan det vara så att smyckena förvärvades i en tid där formspråket var annorlunda och helt enkelt inte fungerar idag.

Återvinning av smyckenVad kan man göra med trasiga smycken?- Reparera
Om smycket är värt att repareras och skulle komma till användning är det definitivt det vettigaste alternativet att reparera smycket. Om smycket har ett känslomässigt värde för dig är det mycket bekvämare att faktiskt kunna bära smycket och kunna ha det med sig i vardagen eller till och med på fest.

- Sälja
Om smycket inte används, inte har något känslomässigt värde och inte ska repareras, bör det säljas. Är det ett designföremål kan det säljas som vintage och det smycket kan göra sin framtida nya ägare glad och komma i aktivt bruk. Å andra sidan kan inte alla smycken säljas på grund av deras förlegade stil, eller för att de är för trasiga. Då är det istället möjligt att sälja dem som material för nya smycken och guldföremål. Denna senare försäljning av skrotguld som material är värd att överväga, då återvinning ger smyckena ett nytt liv i en ny form. Återvinning av naturligt värdefullt material är också en ekologisk handling. Om du tvivlar på om ditt smycke är lämpligt att sälja ska du gärna fråga till exempel WebbGulds experter om föremålet du har är lämplig för det ändamålet.

Vad är inte värt att göra?
- Fortsätta förvara dem
Du kanske inte har gjort dig av med ditt skrotguld bara för att det kanske kommer en tid då det skulle vara användbart. Ett smycke som ligger på botten av ett smyckeskrin kommer dock inte att gynna dig på något sätt. Du använder det inte, dess värde ökar knappt med förvaring, och det tar plats och orsakar en röra i din smyckeskrin. Att återvinna gamla smycken är enkelt och säkert. Allt du behöver göra är att skicka dina smycken i det försäkrade paketet du får av oss för värdering av våra experter.

- Kasta dem
Få slänger skrotguld i papperskorgen. Men å andra sidan kan man då och då i smyckeskrinet, hitta smycken som man inte vet om föremålet är av guld eller inte. Då finns det risk att föremålet kan hamna på en soptipp. I tveksamma fall är det definitivt lämpligt att kontakta experterna från WebbGuld och ta reda på om smycket är gjorda av ädelmetall och om det är lämpligt för återvinning.
Återvinning av smycken


GuldåtervinningVarför är återvinning av gamla smycken lönsamt??Återvinning av skrotguld är inte bara bra för miljön, utan du får också bra betalt för skrotguldet du återvinner.

Beroende på hur mycket guld du hittar när du städar, kan du använda pengarna från dem till vad du vill: du kan antingen spara och investera pengar för att säkra ekonomin för framtiden, eller så kan du förverkliga någon dröm som köp av bostad eller semester. Att återvinna gamla smycken är ett enkelt och bekvämt sätt att tjäna pengar.

Det är också värt att komma ihåg att att gräva efter nytt guld är något som belastar miljön hårt, vilket innebär att genom att återvinna ditt guld så gör du också miljön en tjänst. När du återvinner dina egna föråldrade guldsmycken och föremål behövs det grävas mindre guld från naturen för nya guldprodukter.

Det kan också vara en riktigt vacker tanke att ett smycke som har varit med dig hur länge omvandlas till material och får nytt liv i ett nytt smycke. Mormors fula gamla kedja kanske blir till en vacker förlovningsring till exempel för ett ungt par.

Guld är en värdefull resurs och bör därför inte "slösas bort" genom att ligga som skrotguld i garderobens hörn. Genom att skicka ditt skrotguld till ett proffs för värdering och återvinna ditt skrotguld, får du mer plats för de smycken du verkligen har i användning av och som du älskar.
Du utför en miljövänlig handling, och du ger det gamla föremålet ett nytt liv där det gamla guldet får en chans att glädja nya personer i en helt ny form.

Om du har frågor eller funderingar som rör återvinning eller försäljning av guld kan du kontakta WebbGulds experter för goda råd.

Taggar:  återvinning smycken guld silver

Guldnyheter

Vårt nyhetsarkiv som innehåller mycket information för dig som vill sälja Guld eller Silver.

GuldPaketen nu försäkrade upp till 100.000 kr

GuldPaketen nu försäkrade upp till 100.000 kr

Vi har nu tagit ännu ett steg för att stärka din trygghet som kund när du väljer att sälja guld eller andra ädelmetaller till oss.  Läs mer

Guldprisets uppgång 2023

Guldprisets uppgång 2023

Under det gångna året har världen bevittnat en stor ökning i guldpriset. Efter en tid av relativ stabilitet har guldpriset skjutit i höjden och nått aldrig tidigare skådade nivåer.  Läs mer

Värdering av guld

Värdering av guld

För att kunna erbjuda rätt pris till våra kunder är det viktigt att fastställa guldets äkthet och renhet. Detta görs genom att använda två metoder: kontroll av guldstämplar och XRF-röntgen. Läs mer

Gör som vi och stöd Barncancerfonden

Gör som vi och stöd Barncancerfonden

Vi är stolta över att stödja Barncancerfonden och deras viktiga arbete. Hjälp till att hålla cancer borta från barn du med.  Läs mer

Läs fler nyheter här

Sälj Guld tryggt och enkelt med GuldPaketet

Med hjälp av ett kostnadsfritt GuldPaket så kan du på enklast möjliga sätt sälja Guld samtidigt som du får riktigt bra betalt! GuldPaketet är försäkrat upp till 100.000 kr.

Beställ ditt GuldPaket